Tutto in una Schiocca

 Dal panaro all panza… CRUCITTI e TURRUNI ri POVIRI

crucittiI “CRUCITTI”

(a’ glicemia….Aaaahhh!!!)

INGREDIENTI: fica sicchi;  cannella; caroffulu; zzuccuru; vinu cottu.

PRIPARAZIONI
Si pigghiunu quattru “chiappi i fica sicchi” belli larghi e si incunu cu cannella e caroffulu. Quindi, a ddui a ddui, si ‘mbiddhunu tra di loro a forma ‘i cruci e si sistemunu nta ‘n cugnettu (salaturi), a sola (tipu parmiggiana).

I vari sola, vannu separati tra di loru ‘i ‘na sustanziusa sponziata ‘i zzuccuru.

Cuntinuari a oltranza, finu a inchìri ‘u cugnettu. Se vi resta spaziu, putiti usari puru i “scucciuliati”**

‘Na vota incutu ‘u cugnettu, biniriciti stu beni i Ddiu, ‘nnaffiandulu cu vinu cottu, finu a cumbigghiari tuttu. Praticamenti, i fica l’aiti a ‘nniari nto vinu cottu, ndi capiscimmu?

 *Importanti: dopo aver ingerito e digerito quanto sopra (chi già è assai), rimandati l’analisi di almenu ‘na chindicina i jorna, duranti i quali si cunsigghia di assumiri virdura tipu brocculi o scalora (ma non i chiddha cu peri iancu, è dduci puru chiddha.)

** Scucciuliati: su’ ddhi fica picculi, tundi, a cilareddha, i chiddhi fatti fatti o mangiati ri ceddhi, ‘ssiccati ‘u stessu ma chi non su’ bboni pi’ schiocchi


torrone dei poveri“‘U TURRUNI RI POVIRI”

 

(‘na furtuna pu rentista)

INGREDIENTI: fica sicchi; nuci.

 PRIPARAZIONI

 Stringeduli forti a coppia una cunta a n’atra nto pugnu, chi renti o cu nu scaccianuci (‘chì forsi è cchiù comudu, se siti a’ tavula), scacciati ‘na pocu i nuci, nnittatili e mintitili ‘i latu. Quindi, tirati ‘na fica sicca ra schiocca e iapritila.

Inchiti ‘na menza fica cu ‘na nuci o più (a siccundu se quandu ‘i scacciastu rristaru sani o si macinare e si ficiru cisina); ‘mpuiatici ‘i supra l’atra menza e chiuritila tipu paninu.

Gustatili chianu chianu, finu a quantu vi ndi capunu.

 Attinzioni: a chiddhi chi renti storti e chini i ‘ngagghi, si cunsigghia di iarmarsi di sticchinu (stuzzicarenti). A tutti (chi renti storti o menu): fuiti lavativi ‘i renti, pi limitari i ranni.

N.B.
* Sprafarari: operazioni colturali fatta supr’ a’ viti, chi consisti nto cacciari li fogghi chi cumbogghiunu i ‘rrappi ‘i racina, p’amuri mi nci ‘rriva cchiù luci ru suli pi la maturazioni.

 ** ‘Mbroscari: cumbigghiari  ‘a testa ru panaru cu tralci di viti ‘ntrizzati, cusì da furmari ‘n coperchiu ‘i pignata.

 *** Schiocca: utensili usatu pi tiniri i fica sicchi. E’ ‘nu listellu di canna, piegatu a forma di “U”, cu l’estremi a punta, pi facilitari l’inserimentu ri fica sicchi. Tagghiunu!

***bis: nta l’urtimi tempi, causa mancanza di vecchi “mastri schioccari”,  a postu ri schiocchi, si usunu i normali sticchini (chiddhi longhi) da cucina.